matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zadanie z granic
Basia:
Czy może mi ktoś powiedzieć jak zrobić to zadanie?
3
2
n
+
1
−1
(
)
n
*
2
3
n
+
1
−1
2
To jest przykład 2.53 z Krysickiego. Wynik ma wyjść
niestety nawet nie wiem jak
3
zabrać się za ten przykład
27 gru 14:35
Jack:
poziom studia czy LO ? "n" dazy do nieskonczonosci ?
27 gru 14:39
zeesp:
3
n
2
n+1
−1
=
*
2
n
3
n+1
−1
3
n
2
n
*2−1
=
*
2
n
3
n
*3−1
2
n
3
n
*2−3
n
=
3
n
*2
n
*3−2
n
6
n
*2−3
n
=
6
n
*3−2
n
dziele przez 6
n
licznik i mianwonik
2−0.5
n
2−0
2
=
→
=
2
3−(
)
n
3
3−0
3
27 gru 14:40
Basia:
Dzięki za pomoc! Fajnie, że rozpisujesz krok po kroku
, bo łatwo dzięki temu można zrozumieć o co chodzi
27 gru 14:52