Ostroslup
5-latek: Czesc
Metis 
mam dla Ciebie zadanko ze stereometrii (bardzo fajne )
Tresc :
W ostrosłupie trojkatnym wszystkie krawędzie boczne i dwa boki podstawy sa rowne (a)
Kąt miedzy równymi bokami podstawy jest rowny β (nie dalem α żeby się nie zlewalo a a )
Oblicz objetosc i pole całkowitej powierzchni ostrosłupa uwazajac a i β za waidome .
Obliczona powierzchnie i objetosc doporowadzic do postaci logarytmowanej i podac warunki
rozwiązalności zadania
Rysunek do zrobienia samemu .
Powodzenia
27 gru 11:29
Metis: Cześć
5−latku 
Dzięki

Gdy będę miał rozwiązanie to je tutaj przedstawię.
27 gru 11:36
5-latek: Ok
27 gru 11:43
Jack: kto wymysla takie zadania
27 gru 12:00
Jack: Jeszcze to nie jest ani ostroslup prosty ani prawidlowy...to jestem bardzo ciekaw gdzie jest
jego wierzcholek...chyba nad jednym z wierzcholkow podstawy trojkata...
27 gru 12:09
Kacper:
Dokładnie wiadomo, gdzie jest spodek wysokości tego ostrosłupa.

Myśl
27 gru 12:18
5-latek:
27 gru 15:33
5-latek: Zapomnialem oznaczyć wysokość (h) ale to nie powinien być problem
27 gru 15:35
5-latek: Metis mam prosbe
Zrob zdjęcia spisu treści Modenowa i prześlij na forum dla Bennego . dzięki
27 gru 15:36
Metis: Nie ma sprawy

Już robię.
27 gru 15:37
5-latek: Pomoge CI przy polu całkowitym
Wszystkie krawędzie oprócz AB maja dlugosc a .
Nie zmamy dlugosci krawędzi AB
Sciana boczna ABW jest przystajaca do podstawy ABC i kazda z nich ma pole
PΔABW= PΔABC=0,5a2*sinβ
Pozostale dwie sciany boczne sa jak widzisz przystającymi trójkątami o rownych krawędziach
wiec będą to jakie trojkaty ?
wiec PΔACW= PΔBCW = ile te pola wynoszą ?
Dodajesz wszystkie pola i masz pole całkowite ostrosłupa
najpierw policz ile to pole wynosi
27 gru 15:57
5-latek: No i co Jack widzisz już jaki będzie trojkat w podstawie ?
27 gru 16:39
Jack: szczerze? nie czytalem do konca polecenia wiec nwm
27 gru 16:54
5-latek: Wiec przy okazji przeczytaj i spróbuj rozwiazac zadanie
27 gru 17:07
5-latek: I jak Metis idzie zadanko ?
27 gru 19:27
Eta:
Czy taka jest odpowiedź:
| | 1 | |
V= |
| a3sinβ2*√sin(60o+β2)*sin(60o−β2 , β∊(0o,120o) |
| | 6 | |
27 gru 19:50
Jack: Eta wszystko obliczy
27 gru 19:51
5-latek: Eta
| | 1 | | 1 | |
W odpowiedzi mam na początku |
| a nie |
| po sprowadzeniu do postaci |
| | 3 | | 6 | |
logarytmowalnej i kąt tez się zgadza
27 gru 20:03
Eta:
Pewnie gdzieś po drodze "zgubiłam" dwójkę
27 gru 20:20
5-latek:

Jack tenostroslup jest prosty bo ma wszystkie rowne krawędzie boczne .
Ma w podstawie trojkat równoramienny i to będzie wazna wiadomość do policzenia pola podstawy
Dokoncze to zadanie
Pozostale dwie sciany sa trójkątami równobocznymi i kazda z nich ma pole rowne
U{1}}{4}a
2√3
wiec pole powierzchni całkowitej tego ostrosłupa wynosi
| | 1 | | 1 | | √3 | |
Pc= 2* |
| sin2β+2* |
| a2√3= a2(sinβ+ |
| ) |
| | 2 | | 4 | | 2 | |
==================================================
| | √3 | |
(sinα+ |
| }) doprowadzimy do postaci logarytmowanej |
| | 2 | |
| | β+60o | | β−60o | |
= sinβ+sin60o= 2sin |
| cos |
| = 2sin(30o+β/2)cos(30o−β/2) |
| | 2 | | 2 | |
Teraz obliczmy objetosc ostrosłupa
Potrzebna wysokość WO=h jest także wysokoscia trojkata WCE
wiec
| | PΔWCE | | PΔWCE | | 2PΔWCE | |
h= |
| = |
| = |
| |
| | 0,5CE | | 0,5b | | b | |
b=c*cosβ/2
Natomiast P
Δ WCE ze wzoru Herona
P
ΔWCE=
√p(p−a)(p−b)(p−b)= (p−b)
√p(p−a)
| | a | | a | | 1 | | a | |
PΔWCE= 0,5a√( |
| +b)(b− |
| )= |
| a√b2−( |
| )2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 2PΔWCE | | a | | a | |
h= |
| = |
| *√b2( |
| )2 |
| | b | | b | | 2 | |
Podstawiamy b do wzoru i mamy
| | a | | 1 | |
h= |
| *√cos2β/2− |
| |
| | cosβ/2 | | 4 | |
Liczymy objetosc
| | 1 | | 1 | | a | | 1 | |
V= |
| * |
| a2sinβ* |
| *√cos2β/2− |
| = |
| | 3 | | 2 | | cosβ/2 | | 4 | |
| 1 | | 2sinβ/2cosβ/2 | | 1 | | 1 | |
| a3 |
| *√cos2β/2− |
| = U{1}[3a3sinβ/2*√cos2β/2− |
| |
| 6 | | cosβ/2 | | 4 | | 4 | |
Można wyrażenie pod pierwiastkiem sprwadzic do postaci logarytmowanej
| | 1 | |
cos2β/2− |
| = (cosβ/2−0,5)(cosβ/2+0,5)= (cosβ/2−cos60o )(cosβ/2+cos60o )= |
| | 4 | |
= −2sin(β/4+30
o)(sinβ/4−30
o)*2cosβ/4+30
o)(cosβ/4−30
o)=
Teraz łączymy 1 z 3 i 2 z 4 wtedy
= −sin(β/2+60
o)(sinβ/2−60
o)= sin(60
o+β/2)(sin(60
o−β/2)
| | 1 | |
to V= |
| a3sinβ/2*√sin(60o+β/2)sin(60o−sinβ/2) |
| | 3 | |
=============================================
28 gru 18:17
5-latek: Trraz żeby ten wzor na objetosc nie stracil sensu wyrażenie pod pierwiastkiem musi być
dodatnie
Pierwszy czynnik jest dodatni na pewno bo β jako kąt w trójkącie spelnia nierownosc
0
o<β<180
o
wiec 0
o<β/2<90
60
o<60
o+β/2<150
sin(60
o+β/2)>0
należy zbadac czynnik drugi
Musi tez być dodatni
Z nierownosci 0
o<β/2<90
o mamy ze
0
o>−β/2>−90
o
dodajemy 60
0 do wszystkich stron nierownosci
60
0>60
o−β/2>−30
Ztego widzimy ze sin(60
o−β/2) może być ujemny
wiec należy zazadac aby 60
o−β/2>0
o to b<120
o
czyli widać ze dla kątow ≥120
o nie da rady zbudować czworościanu o 5 krawędziach rownych
Ja miałem takie zadanie na maturze
28 gru 18:29
Metis: 5−latku ciekawe to zadanie
28 gru 19:09
5-latek: Prawda

No to masz takie
Trapez równoramienny ma posdtawy a,b i a>b
jakie powinno być ramie p i wysokość h tego trapezy aby można było wpisac wen okrag ?
28 gru 19:24
Jack: 5−latek? mature pisal? : D
28 gru 19:27
5-latek: Bledy poprawisz
28 gru 19:27
Benny: Przejezyczyl sie. Pewnie chodzilo o Pania przedszkolanke
28 gru 19:30
5-latek: Tak
Jack pisal

Pani z przedszkola mi kazala a co powie Pani to święte
28 gru 19:30
Metis: Jack jak
5−latek może pisać maturę ?
Co to za pytanie
28 gru 19:32