przekształcanie wzoru
SzklanaDama: Prosiłabym tylko o przekształcenie tego wzoru, aby można było obliczyć 'r'
Z góry dziękuję
27 gru 02:18
naska: t*
√1−r2=r*
√n−2
r=
t*√1−r2√n−2
+ założenia of course
27 gru 02:31
ICSP: t
√1 − r2 = r
√n − 2 //
2
t
2(1 − r
2) = r
2(n − 2)
t
2 = r
2(n − 2 + t
2)
27 gru 02:36
M.:
27 gru 03:34
SzklanaDama: ICSP czy mógłbyś mi wyjaśnić co zostało zrobione na przejściu z drugiej linijki do trzeciej?
27 gru 11:49
ICSP: t2(1 − r2) = r2(n − 2)
t2 − t2r2 = r2(n −2)
t2 = r2(n − 2) + t2r2
t2 = r2[(n − 2) + t2]
t2 = r2(n − 2 + t2)
to samo robią dzieci w gimnazjum gry rozwiązują równania liniowe.
27 gru 11:51
SzklanaDama: Rzeczywiście

dziękuję bardzo.
27 gru 12:00