matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyprowadz wzor na f^{(n)}(x) gdy
Rafaltoja:
wyprowadz wzor na f
(n)
(x) gdy f(x) = ln(a+ bx)
27 gru 01:46
Benny:
1
1
f'(x)=
*b=
bx
x
−1
f''(x)=
x
2
2
f'''(x)=
x
3
(−1)
n+1
*(n−1)!
f
(n)
(x)=
x
n
27 gru 08:46
Benny:
No tak, tam jest jeszcze "a".
1
f'(x)=
*b
a+bx
1
f''(x)=−b
2
*
(a+bx)
2
1
f'''(x)=2b
3
*
(a+bx)
3
1
f
(n)
(x)=(−1)
n+1
*b
n
*
*(n−1)!
(a+bx)
n
27 gru 10:22