matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Nierówność trygonometryczna
lepus:
cosx
cos2x+
−1>0
√
3
Jakaś wskazówka?
26 gru 23:55
Jack:
cos 2x = cos
2
x − sin
2
x
26 gru 23:56
zeesp:
cos2x=cos
2
x−sin
2
x=cos
2
x−(1−cos
2
x)=2cos
2
x−1 czyli masz
cosx
2cos
2
x−1+
−1>0, możesz zacząc od cosx=t
√
3
27 gru 01:02