pochodne
bart23m: Miejscowości A i B znajdują się na przeciwległych brzegach rzeki. Wiedząc, że
goniec porusza się na brzegu z szybkością k razy większą niż na wodzie, określić, pod jakim
kątem powinien on przeciąć rzekę, aby w najkrótszym czasie dostarczyć wiadomość z A do
B. Szerokość rzeki wynosi h m, a odległość A od B (wzdłuż brzegu) równa się d m.
26 gru 20:49
===:

h/y=sinα ⇒ y=h/sinα
x/h=tgα ⇒ x=htgα
T'=...
T'=0
itd
26 gru 22:28
Mila:
Wiedziałam, że to rozwiążesz.
26 gru 23:35
===:
26 gru 23:42
bart23m: Moze ktoś jeszcze napisac wzór pochodnej to potem juz sam wyliczę ekstremum
27 gru 04:18