afs
Dawid Kwiatkowski: Może ktoś sprawdzić wynik całki
| | −1 | |
∫sinxsin3xdx= |
| (sin3xcosx+3sinxcos3x) |
| | 8 | |
26 gru 18:16
Mila:
wpisz w wolfram
integral (sinx*cosx)
26 gru 18:17
Jerzy:
policz pochodną , to się dowiesz
26 gru 18:19
Dawid Kwiatkowski: Dobra to może sprawdzicie tok rozumowania bo mam do zrobienia kilka przykładów z pochodnymi
iloczynu funkcji trygonometrycznych i jak okaże się, że jeden mam dobrze to reszta pójdzie już
z górki
Próbuję przez części
∫sin
xsin
3xdx=
u=sin
3x v'=sin
x
u'=3cos
3x v=−cos
x
=sin
3x*cos
x+3∫cos
3x*cos
xdx=
u=cos
3x v'=cos
x
u'=−3sin
3x v=sin
x
=sin
3xcos
x+3(sin
xcos
3x+3∫sin
3xsin
xdx)=
=sin
3x*cos
x+3sin
xcos
3x+9∫sin
3xsin
xdx
teraz robię równanie
∫sin
xsin
3xdx=sin
3x*cos
x+3sin
xcos
3x+9∫sin
3xsin
xdx
| | −1 | |
−8∫sin3xsinxdx=sin3x*cosx+3sinxcos3x/*( |
| ) |
| | 8 | |
| | −1 | |
∫sin3xsinxdx= |
| (sin3x*cosx+3sinxcos3x) |
| | 8 | |
26 gru 18:44
Dawid Kwiatkowski: Oczywiście kilka przykładów nie z pochodnymi, ale z całkami
26 gru 18:50
Mila:
Nie pisz (x) jako indeks.
Sprawdzam. Czekaj.
26 gru 18:50
Mila:
Opuściłeś znak w pierwszej linijce:
=−sin(3x)*cosx+3∫cos(3x)*cos(x)=
...
=−sin(3x)*cosx+3sinx*cos(3x)+9∫sinx*sin(3x) dx
⇔
−8∫sinx*sin(3x) dx=−sin(3x)*cosx+3sinx*cos(3x)
| | 1 | |
∫sinx*sin(3x) dx=− |
| *[−sin(3x)*cosx+3sinx*cos(3x)]+C |
| | 8 | |
spr.
| | 1 | |
− |
| *[−sin(3x)*cosx+3sinx*cos(3x)]'= |
| | 8 | |
| | 1 | |
=− |
| *[−3cos(3x)*cosx+(−3sin(3x))*(−sinx)+3*[cosx*cos(3x)+sinx*(−3sin(3x)]= |
| | 8 | |
| | 1 | |
=− |
| *[ −3cos(3x)*cosx+3sinx*sin(3x)+3cosx*cos(3x)−9sinx*sin(3x)]= |
| | 8 | |
| | 1 | |
=− |
| *(−8*sin(x)*sin(3x))=sin(x)*sin(3x) |
| | 8 | |
=
26 gru 19:21
Dawid Kwiatkowski: Dziękować mistrzu
26 gru 19:29
Eta:
Można też tak
| | 1 | |
sin(3x)*sin(x)= |
| [cos(4x)−cos(2x)] |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
∫ sin(3x)*sin(x)dx= |
| [∫cos(4x)dx−∫cos(2x)dx] = |
| sin(4x)− |
| sin(2x)+C |
| | 2 | | 8 | | 4 | |
26 gru 19:54