matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
nierówność
maciek:
podaj przykład dwóch liczb naturalnych dodatnich m i n spełniających nierówność:
2
m
3
<
<
7
n
7
26 gru 17:22
Mila:
Rozszerzamy ułamki: np.
4
m
6
<
<
14
n
14
m=5, n=14 albo:
6
m
9
<
<
21
n
21
m=7 i n=21 m=8 i n=21
26 gru 17:26