prawdopodobienstwo
few: 150 klientow zrobilo zakupy w sklepie i przystapilo do ankiety
124 osob kupilo karme dla psow
42 osoby kupily karme dla kotow
20 osob dokonalo innych zakupow (nie kupily ani karmy dla kotów ani dla psów)
Oblicz prawdopodobienstwo zdarzen:
A− osoba losowo wybrana spośród ankietowanych kupila zarowno karme dla psow i kotow
B− osoba losowo wybrana sposrod ankietowanych kupila karme dla psow i nie kupila karmy dla
kotow
26 gru 16:55
Kacper:

uzupełnij
26 gru 16:58
few: wyszlo mi tak:
|A|=150−20−6−96=28
|Ω|=150−20=130
|B|=96+20=116
|Ω|=150−6=144
26 gru 17:11
Mila:

150−20=130
A− osoba kupiła karmę dla psów
B− osoba kupiła karmę dla kotów
C− osoba zrobiła inne zakupy
|A∪B|=|A|+|B|−|A∩B|⇔
130=124 +42−x
130−166=−x
x=36
36 osób kupiło karmę dla psów i karmę dla kotów.
26 gru 17:44