Skomplikowana pochodna
Jaro: V= 4R2/3 * H2/H−2R Jak obliczyć V'(H)? Jak traktować te R żeby obliczyć pochodną. Minimum
powinno wyjść H=4R
26 gru 16:49
Kacper:
Nie skomplikowana, tylko trzeba wiedzieć względem czego liczyć.
26 gru 16:55
Benny: | | 8HR2*3(H−2R)−12R2H2 | | 12H2R2−48R3H | |
V'(H)= |
| = |
| |
| | 9(H−2R)2 | | 9(H−2R)2 | |
| 12H2R2−48R3H | |
| =0 ⇔ 12HR2(H−4R)=0 |
| 9(H−2R)2 | |
26 gru 16:58
Jaro: Dziekuję za szybką odpowiedź. Czyli wniosek jest ze R w ogóle się nie zmienia tak?
26 gru 17:04
Jaro: Jednak poprpsilbym jeszcze o wytłumaczenie jak obliczyć f (x)*g '(x) czyli te −12R2H2
26 gru 17:08
Benny: R traktujemy jako stałą.
Jak to jak obliczyć?
Twoje f(H)=4R2H2, g'(H)=(3H−6R)'=3
26 gru 17:19
Jaro: Aaaa już rozumiem. Dziękuję
26 gru 17:28
Mila:
Najlepiej zapisać tak:
| | 4R2 | | H2 | |
V'(H)= |
| *( |
| )'= |
| | 3 | | H−2R | |
| 4R2 | | 2H*(H−2R)−H2*1 | |
| * |
| = |
| 3 | | (H−2R)2 | |
| | 4R2 | | 2H2−4H*R−H2 | |
= |
| * |
| = |
| | 3 | | (H−2R)2 | |
V'(H)=0⇔H
2−4HR=0, H>0
H*(H−4R)=0⇔
H=4R
[N[===]
26 gru 21:37
Mila:
Korzystasz z wzoru :
| | f(x) | | f'(x)*g(x)−f(x)*g'(x) | |
( |
| )'= |
| |
| | g(x) | | (g(x))2 | |
26 gru 21:39