ciągi
kob: Ciąg an ma 9 wyrazów i jest ciągiem artymetycznym.
S9 = 28
Oblicz wobec tego a3 + a8
26 gru 16:18
Jack: S
9 = 28
S
9 = a
1 + a
2 + a
3 + a
4 + a
5 + a
6 + a
7 + a
8 + a
9
a
2 = a
1 + r
a
3 = a
1 + 2r...
S
9 = 9a
1 + 36r = 9(a
1 + 4r) = 28
| | 28 | | 56 | |
a3 + a8 = a1 + 2r + a1 + 7r = 2a1 + 8r = 2 (a1 + 4r) = 2 |
| = |
| |
| | 9 | | 9 | |
26 gru 16:33
Jack: nie...sorry
7+2 ≠ 8
tam mam blad, przepraszam
26 gru 16:34
5-latek : To chyba poprawić potrafi
26 gru 16:35
Jack: ale wtedy cale rozwiazanie jest bez sensu ; )
26 gru 16:37
kob: możliwości odpowiedzi są takie:
A. 14
B. 28
C. 5,6
D. 11,2
26 gru 16:40
Jack: a czy na pewno tak brzmi polecenie?
czy nie jest czasem zamiast
S9 to np. S8
albo
a7 zamiast a8
26 gru 16:42
Jack: bo jesli jest tak jak podales, to ja tego nie potrafie rozwiazac...chyba ze takie rzeczy na
studiach sie robi...jesli jestes studentem
26 gru 16:46
kob: mój błąd, ciąg jest 10 wyrazowy
to juz teraz to sama to ogare, dzieki i przepraszam za blad
26 gru 16:50
Jack: Ok...powodzonka
26 gru 17:17
Eta:
S
n= mediana *n
| | a3+a8 | |
w tym zadaniu : S10= m*10 , m= |
| |
| | 2 | |
to a
3+a
8= 5,6
26 gru 18:07