Oblicz wartość wyrażenia
Dżin: Oblicz wartość wyrażenia xy (bez rozwiązywania układu równań), gdy:
x+y=7 i x3−y3=37
26 gru 14:38
Kacper:
Wzory skróconego mnożenia.
26 gru 14:39
Dżin: Wiem, ale ja dochodzę do postaci
−4t3+441t2−14406t+116280=0 gdzie t=xy
I chciałbym wiedzieć czy jest metoda która nie prowadzi do takiego równania, tylko do prostszej
postaci?
26 gru 14:54
Kacper:
Zapisz x3−y3 w inny sposób.
26 gru 15:02
Dżin: x
3−y
3=(x−y)((x+y)
2−xy) i (x−y)
2=49−4xy
(x−y)
2((x+y)
2−xy)
2=37
2
(49−4xy)(49−xy)
2=37
2
podstawiam zmienną "t" i wychodzi tak jak wyżej

Jak mógłbym zapisać w inny sposób x
3−y
3?
26 gru 15:10
henrys: taki manewr w liczbach całkowitych i jakieś rozwiązanie jest

37=(x−y)((x+y)
2−xy)=(x−y)(49−xy)
x−y=1 i 49−xy=37 wtedy xy=12 x=4 y=3 sprawdzam 3+4=7 64−27=37
26 gru 15:36
Jack: (x−y)(x2+xy+y2) = 37
(x−y)(x2+y2+xy) = 37
(x−y)((x+y)2 − xy) = 37
(x−y)(49 − xy) = 37
26 gru 15:57
Jack: @henrys
skad x−y=1?
26 gru 16:00
henrys: 37 jest liczbą pierwszą
26 gru 16:01
Jack: a no tak... dobra
no ale to mamy albo
x−y = 1 albo x− y = 37
wtedy
dla x − y = 1
49 − xy = 37
xy = 12
dla x−y = 37
49 − xy = 1
xy = 48
a dobra nie wazne juz
26 gru 16:09
Dżin: Dzięki henrys! o tym że 37 jest liczbą pierwszą to nie pomyślałem
26 gru 16:18
Mila:
x+y=7
x3−y3=37
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(x−y)*(x2+xy+y2)=37⇔
x−y=1 i (x2+xy+y2=37)
[(x+y)2−xy=37
49−xy=37
49−37=xy
xy=12
========
26 gru 16:38
Kacper:
Nigdzie nie ma podane, że x i y są całkowite.
26 gru 16:51
henrys: ale przecież nikt mi nie zabroni szukać rozwiązania w całkowitych, tym bardziej, że takie
znalazłem
26 gru 16:55
Mila:
Pewnie podane w treści, że chodzi o całkowite.
26 gru 17:51
Dżin: w treści zadania nie ma podane, aby wyznaczyć całkowite wartości x i y, jest tylko podane aby
wyznaczyć wartość wyrażenia xy
26 gru 18:22
Dżin: a poza tym, układ równań dwóch równań i dwóch niewiadomych które są w nieparzystej potędze,
może dawać co najwyżej jedną parę rozwiązań w zbiorze liczb rzeczywistych?
26 gru 18:30
henrys: nie ale ten układ sprowadza się do równania (7−y)3−y3−37=0
Niech f(y)=(7−y)3−y3−37
f'(y)=−3(7−y)2−3y2=−3(49−14y+2y2)<0 dla każdego y bo
2y−14y+49>0
Δ=196−392<0
wniosek: f jest funkcją ściśle monotoniczną, zatem posiada tylko jedno miejsce zerowe
29 gru 14:49
Dżin: Dzięki
henrys!
29 gru 14:56