równoległa do stycznej
Hedonista: Styczna do paraboli o równaniu y=1/4x
2+2x+8 poprowadzona w punkcie o odciętej −2 jest
równoległa do prostej o równaniu:
a. 3x+3y+19=0
b. 2x−2y=15=0
c. x+2y=0
d. 2y−x+7=0
Zaczynam od wyliczenia drugiej współrzędnej dla x=−2
y=1/4*4−4+8=−3+8=5
Mam punkt A(−2;5) należący do wykresu, teraz pytanie jak wyznaczyć styczną
26 gru 13:30
Jack: styczna do paraboli w punkcie...
wiesz, że
x = −2
f (− 2) = y = 5
pochodna...
| | 1 | |
f ' (−2) = |
| *(−2) + 2 = −1 + 2 = 1 => to jest wspolczynnik kierunkowy a funkcji... |
| | 2 | |
y = 1 * x + b
5 = −2 + b
b = ...
y = ...
26 gru 13:45
Hedonista: trochę mnie zaskoczyłeś z tąpochodną, muszę to rozkminić chwile..
26 gru 13:47
Jack: miales moze pochodne juz, czy nie ?
26 gru 13:48
Kacper:
Jak nie miał stycznej to można inaczej
26 gru 13:50
Hedonista: Nie miałem jeszcze pochodnych, jest jakaś inna opcja?
26 gru 13:52
Kacper:
Oczywiście, że jest

Najpierw pytanie: co to jest styczna?
26 gru 13:54
Hedonista: Btw poprawną odpowiedzią ma być b)2x−2y=15=0 co niespecjalnie wiąże mi się z siódemką jako b
26 gru 13:55
Hedonista: Styczna ma tylko jeden punkt wspólny z funkcją, w tym wypadku (−2,5)
26 gru 13:55
Kacper:
To teraz wykonaj kolejno kroki:
1. Napisz równanie "pęku" prostych przechodzących przez punkt (−2,5)
2. Rozwiąż układ równań: prosta i parabola, zakładając, że takie rozwiązanie ma być dokładnie
jedno (styczna ma 1 punkt wspólny)
)
W ten sposób znajdziesz styczną, a potem tylko warunek równoległości.
26 gru 13:58
Jack: Hedonista −> ja podalem wzor stycznej, a Ty w poleceniu chcesz rownolegla do tej stycznej ; )
26 gru 14:06
Hedonista: 1.
y=ax+b
5=−2a+b
*
y−5=a(x+2)
y=a(x+2)+5
Nie wiem, czy zrobiłem to dobrze, korzystałem z jakiegoś wzoru z internetu.
Tam gdzie dałem * co się stało z b
26 gru 14:11
Kacper:
Polecam wzór taki:
y−yA=a(x−xA), gdzie a− współczynnik kierunkowy, A(xA,yA) − punkt należący do prostej.
U nas mamy:
y−5=a(x+2), czyli
y=ax+2a+5 − równanie "pęku" prostych przechodzących przez punkt (−2,5) [czegoś brakuje, ale to
pomijam]
26 gru 14:14
Jack: y = ax + b <−zwykly wzor prostej
podstawiasz punkt
A(−2,5)
5 = −2a + b
b = 5 + 2a
y =ax + 5 + 2a
y = a(x+2) + 5
26 gru 14:16
Jack: @
Kacper ja akurat tego wzoru nigdy nie uzywam...wielu sie uczy go na pamiec, jednak ja
wole standardowy wzor przeksztalcic
26 gru 14:17
Hedonista: ok, kumam
1/4x2+2x+8=ax+2a+5
1/4x2+x(2−a)−2a+3=0
delta=a2−2a+1
zał. delta=0, czyli a=1
git?
26 gru 14:24
Hedonista: y=x+7
zał równoległości a1=a2 ,czyli:
my=mx+b
Teraz pytanie dlaczego poprawna jest odpowiedź b. 2x−2y+15=0

Jeśli już to dla mnie powinno być 2x−2y+14=0
26 gru 14:27
Jack: | | 1 | |
Δ = (2−a)2 − 4 * |
| * (−2a + 3) |
| | 4 | |
Δ = 4 − 4a + a
2 − 3 + 2a
Δ = a
2 − 2a + 1
Δ = (a−1)
2
czyli a = 1
dokladnie tak jak napisales.
teraz
y = a(x+2) + 5 = x + 7
równoległa a = a
y ' = ax + b'
y ' = x + b'
i teraz...hmm daj mi chwilke
26 gru 14:36
Jack: no "b'" moze byc jakie chce...
wiec masz :
y' = x + b'
twoja prosta
y = x+ 7
x − y + 7 = 0
2x −2y + 14 = 0
ta druga :
x − y' + b' = 0
2x − 2y' +2b' = 0
kurcze, no nwm...jak dla mnie b moze byc jakie chce
26 gru 14:41
Kacper:
| | 15 | |
2x−2y+15=0 ⇒y=x+ |
| , czyli pasuje  |
| | 2 | |
26 gru 14:41
Jack: a no wlasciwie...kazda liczba moze tam stac..inne nie pasuja bo by bylo y = −x + b...albo inne
takie
26 gru 14:58