POmoze ktos??
pomocy: : W ciągu arytmetycznym a1=−4 r=3, zaś suma n początkowych wyrazów jest równa 732 Wyznacz n
15 gru 19:19
icy: Nie jestem pewny ale może tak:
an= −4+(n−1)*3
an=3n − 7
Do wzoru na sume:
732= −4 + 3n−7/2*n
Potem wyjdzie równanie kwadratowe
−3n2 + 11n + 1464=0
n1=216
n2= −183
n2 odrzucamy bo liczba wyrazów nie może być ujemna, zatem rozwiązaniem jest n1=216
n=216
29 gru 23:40
Eta:
No,......
icy ... stanowczo za dużo tych wyrazów
( 3n −11)*n= 1464 => 3n
2 −11n −1464=0 Δ= 17 689
√Δ= 133
n
1=
24 n
2 <0 −−− odrzucamy
odp: n= 24
| | 3*24 −11 | |
sprawdzamy: S24= |
| *24= 61*12= 732 ..... ok  |
| | 2 | |
30 gru 00:36