chemiaa
aga0197: Mam pytanko. Co prawda z chemii, ale może ktoś wie

czy jeżeli mamy dysocjację kwasu
wieloprotonowego, np H2SO4, to stopień dysocjacji liczy się osobno dla każdego etapu czy
podaje się też dla całej reakcji od razu? Z góry dzieki
26 gru 12:06
Kacper:
A czy to forum chemiczne?
26 gru 12:31
Eta:
Jeszcze i geograficzno−historyczne? ( będzie
26 gru 12:49
Kacper:
Ja z historii coś umiem, a geografię podpowie mi google
26 gru 12:52
aga0197: nie, nie chemiczne, na co zwróciłam uwagę, ale myślałam, że nie wszyscy umieją się posługiwać
głównie złośliwością, ale bardziej wiedzą, Kacper
26 gru 13:01
reyg: polecam się pobawić obliczeniami, weź np 3 różne kwasy (np. wszystkie postaci H
2R) o takim
samym stężeniu początkowym np. 0.1M, ale różnych stopniach dysocjacji, α=1, α=0.3, α=0,05
(albo innych) i zobacz, kiedy te drugie stopnie (albo dalsze) mają znaczenie odnośnie stężenia
H+. albo sama wymyśl te alfy

jest chyba gdzieś nawet takie zadanie w "Pazdro", o kwasie fosforowym(V), policzyć poszczególne
stężenia, polecam je przeanalizować dla zrozumienia sprawy
26 gru 13:16
aga0197: Ok

czyli rozumiem, że dla każdego stopnia liczy się osobno?
26 gru 13:27
Qulka: jak wszystko inne ... zawsze zależy od treści zadania
26 gru 14:48