Podstawą prostopadłościanu jest kwadrat.
Punkty E i F to środki krawędzi B1C1 i D1C1.
Płaszczyzna BEFD jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 60 stopni.
Oblicz objętość prostopadłościany jeśli wysokość trapezu BEFD jest równa 4.
Jak cos...na dole
Podstawa a √2
Do gory
| a √2 | |
| 2 |
@Kacperto nie jest takie banalne wbrew pozorom ; )
| d2 | ||
dp=8 to Pp= | = 32 | |
| 2 |
y − kontynuacja wysokosci trapezu (tej plaszczyzny)
x − kontynuacja wysokosci graniastoslupa...czyli wlasciwie tej krawedzi bocznej