funkcje po raz n
cappy: Dana jest funkcja kwadratowa f(x)=ax2+bx+c. Do wykresu tej funkcji należy punkt A=(−1,13), a
jej wartość najwieksza jet rowna 2 dla x=4.wyznacz wspolczynniki a,b,c
Godzio to jest inne zadanie!
15 gru 19:11
Godzio:
napewno dobrze napisane ? sprawdź treść bo nie wychodzi tak jak powinno
skoto dana jest największa wartość to funkcja jest malejąca czyli a < 0 a wychodzi że a>0
15 gru 19:33
cappy: wybacz,tamten punkt to A=(−1 i −13)
15 gru 19:34
Godzio: 
wierzchołek paraboli:
W(p,q)
W(4,2) A(−1,13)
piszemy postać kanoniczą
f(x) = a(x−p)
2 +q = a(x−4)
2+2 podstawiamy dany punkt
−13= a*(−5)
2 +2
−15 =25a
| | 3 | | 3 | | 3 | | 24 | | 48 | |
f(x) = − |
| (x−4)2 +2 = − |
| ( x2 −8x +16) +2 = − |
| x2 + |
| x − |
| +2 = |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
15 gru 19:37
Godzio: odpowiedź podaj sam
15 gru 19:37
cappy: dzieki,usunac tych 5 z mianownika nie moge z racji tego ze to nie rownanie?
15 gru 19:40
Godzio: usunąć nie można bo po jednej stronie amsz te ułamki a po drugiej f(x)
a 5f(x) = −3x
2 +24x −38 o niczym nam nie mówi
wzór ogólny to f(x) = ax
2 + bx +c więc jak widzisz przy f(x) nic nie ma
15 gru 19:42
cappy: aaaaa
więc : a=−3/5
b=24/5
c=38/5
15 gru 19:43
Godzio: dokładnie
15 gru 19:51
cappy: a czy moge gdzies znalesc pdf tych zadan z operonu? bo to operon poziom podst.
15 gru 19:58
15 gru 20:07
Yskharie: Widzę że Wy sobie nieźle radzicie z takimi zadaniami. dlatego bardzo prosze pomóżcie

Znajdź punkty przeciecia paraboli z osiami układu współrzędnych oraz wyznacz współrzędne jej
wierzchołka. Narysuj tę parabole.
a)y= −x(x+6)
b)y=(x−1)(x−5)
c)y=−1/2(x+3)(x−1)
To bardzo pilne!
PROSZĘ O SZYBKĄ ODZPOWIEŹ!
16 gru 00:28
ABORA: pomogę jeszcze
16 gru 00:36
ABORA: a) y = −x
2 − 6x
z osią Y: (0,c) =
(0,0)
z osią X: y=0 ⇔ −x(x+6) = 0 ⇒ x=0 ∨ x = −6
Czyli są to punkty:
(0,0) , (−6,0)
x
W = −3, y
W = f(x
W) = f(−3) = 9, czyli
W(−3,9)
I narysuj parabolę.
b) y= x
2 −6x +5
Z osią Y : (0,c) = (0,5)
z osią X : (1,0), (5,0).
Oblicz współrzędne wierzchołka i narysuj parabolę.
| | 1 | | 3 | |
c) y = − |
| x2 − x + |
| (po wymnożeniu) |
| | 2 | | 2 | |
| | 3 | |
z osią Y: (0,c) = (0, |
| ) |
| | 2 | |
z osią X: (−3,0), (1,0)
Dalej, jak wyżej.
16 gru 00:55
Yskharie: Bardzo dziękuję
16 gru 23:16