OlciA: dana sa funkcje kwadratowe f(x)=-2x2+bx+8 i g(x)=bx2 - 4
a)wyznacz wszytskie wartosci parametru b dla ktorych funkcja osiaga najwieksza wartosc
rowna 10
b)dla nalezionych wartosci b rowzwiaz neirownosc g(x)>0
c)przyjmij b=3 a nastepnie rozwiaz rownanie f(x+1)=2-g(x-1)
28 paź 22:39
Mycha: najwieksza wartosc jest w wierzcholku dla x=-b/2a=b/4
-2*(b
2/16)+b*(b/4)+8=10
-b
2/8+b
2/4-2=0
b
2/8=2
b
2=16
b= -4 lub b=4
jezeli chodzi o g(x) to nie ma takiego b dla ktorego najwieksza wartosc bedzie rowna 10
wiec nie wiem czy to ma byc do tych poprzednich b czy jak

c) b=3
f(x+1)=2-g(x-1)
-2(x+1)
2+3(x+1)+8=2-3(x-1)
2+4
-2(x
2+2x+1)+3x+3+8=2-3(x
2-2x+1)+4
-2x
2-4x-2+3x+11=2-3x
2+6x-3+4
x
2-7x+6=0
Δ=49-24=25
√Δ=5
x
1=-4 x
2=1
28 paź 23:15
pipi: chyba
x1= 6
28 paź 23:29
Mycha: no tak

moj blad

zmylilo mnie b=3
28 paź 23:32