Oblicz wartość wyrażenia
Dżin: Oblicz wartość wyrażenia:
25 gru 23:59
zombi:
⇔
| | 1 | | 3 | |
(x− |
| )3 − 3x + |
| = 18 (sprawdź tożsamość po lewej stronie) |
| | x | | x | |
| | 1 | |
wprowadzamy zmienną t = x− |
| |
| | x | |
otrzymujemy
t
3 − 3t = 18 ⇔ t
3−3t−18=0 ⇒ t=3.
| | 1 | | 1 | |
Przekształcamy teraz x2− |
| = (x− |
| )2 + 2 = 32+2 = 11. |
| | x2 | | x | |
26 gru 00:50
Dżin: błąd w ostatniej linijce
| | 1 | | 1 | | 2 | |
x2− |
| =(x− |
| )2+2− |
| |
| | x2 | | x | | x2 | |
W akcie desperacji sprawdziłem równanie na wolframie, i wynik nie wychodzi całkowity, tak jak
jest podane w odpowiedzi, czyli jest to kolejne błędne zadanie z podkowy...
tak czy siak, dzięki za próbę zmierzenia się z zadaniem
26 gru 00:59
zombi: | | 1 | |
Aaaa faktycznie myślałem, że tam jest x2+ |
| przepraszam najmocniej. |
| | x2 | |
26 gru 01:04
zombi: Więc raczej w zadaniu jest błąd ten "+" byłby tam mile widziany.
26 gru 01:05
Kacper:
Błędy są, bo pewnie niewiele jest osób sprawdzających, albo kiepska drukarnia
26 gru 09:04