relacje
susanna: α ⊂ R2, (x,y) ∊ α ⇔ x − y = 0
Dlaczego nie jest to relacja równoważności?
25 gru 20:13
Kacper:
Relacja równoważności to relacja... jakie warunki?
25 gru 20:15
susanna: Przechodnia, zwrotna, symetryczna
25 gru 20:17
Kacper:
Sprawdzasz po kolei
25 gru 20:23
Kacper:
podpowiedź

jest zwrotna
25 gru 20:25
susanna: Wiem, że jest...

x i y zawsze są takie same, więc jest też symetryczna... i nie powinna być przechodnia?
25 gru 20:34
zombi: Sprawdź czy jest przechodnia tj. czy jeśli xRy i yRz, to zachodzi xRz
25 gru 20:37
susanna: he he to musiało chodzić o to, ale chyba nie ma takich par, nie?
x − y = 0
x = y zawsze
Będą same pary w styli (1,1), (2,2)
25 gru 20:45
susanna: (x,y) i (y,z) ∊ R ⇒ (x,z)
nie należą, więc zawsze jest to prawda?
25 gru 20:46
zombi: Pytanie jest czy dana relacja jest relacją równoważności. Aby była, musi spełnić trzy warunki:
(1) zwrotność
(2) symetryczność
(3) przechodniość
Ad. 1
Czy zachodzi xαx ⇔ x − x = 0? No zachodzi, więc mamy zwrotność
Ad. 2
Czy jeśli xαy to yαx? No tak, bo jeśli x−y = 0, to oczywiście y−x = 0.
Ad. 3
Przechodniość, czy jeśli zachodzi xαy i yαz, to xαz?
(x−y=0 i y−z=0) ⇒ (x=y=z), czyli oczywiście x−z=0, zatem xαz.
25 gru 20:50
susanna: Wiem co to znaczy, że jest równoważność według mnie jest równoważna... mógłbyś podać parę któa
pokaże, że nie jest?
25 gru 20:52
25 gru 21:00
susanna: ok rozumiem, że w odpowiedziach jest błąd w takim razie thx
25 gru 21:01