proste
pies: Rozwiąż równanie
x3−22x+1=0
25 gru 18:49
tx:
Dobrze przepisałeś treść?
25 gru 19:46
pies: tak
25 gru 19:48
tx:
To LO?
25 gru 20:22
pies: tak
25 gru 20:26
tx:
Zadanie otwarte, czy zamknięte?
25 gru 20:29
Eta:

Równanie sprzeczne w zbiorze R
25 gru 20:29
pies: bzdura odpowiedzia jest x=2
25 gru 20:31
Mila :
x3=22x+1
L=23=8
P=22*2+1=25=32
L≠P
25 gru 20:36
Eta:

"bzdurę" to podałeś w tym równaniu!
sprawdzam: dla x=2
2
3− 2
4+1= 6−32≠ 0
Myślę,że przy takiej odpowiedzi
x=2
równanie ma postać :
x
3−2
2x−1=0
wtedy dla x=2 mamy: 2
3−2
4−1= 8−8=0
Na przyszłość .... nie pisz "bzdur"... tylko poprawne równanie!
25 gru 20:38
Eta:
Oczywiście miało być : 23−24+1= 8−32≠0
25 gru 20:39
pies: x3−2x+1=0
25 gru 20:41
pies: tylko jak to zrobic racja zle napisalem jak to rozwiazac
25 gru 20:41
Mila :
Graficznie.
25 gru 20:44
Kacper:
Ja bym powiedział, ale skoro ty piszesz, że inni bzdury piszą, to szkoda mojego czasu.
25 gru 20:44
pies: nie algebraicznie
25 gru 20:46
Eta:

widzisz graficzne rozwiązanie, które wyżej podałam ?
25 gru 20:46
Mila:
25 gru 20:46
pies: acha no nie ale ma byc algebraicznie ladny ≤rysunel
25 gru 20:49
Eta:
Algebraicznie:
x3= 22x−1 ⇔ x=2 bo tylko 23=8= 24−1=23
25 gru 20:50
pies: ale to nie jest zapis ktory bylby uznany
25 gru 21:11
Mila:
Jeżeli Pani nie uzna, tego rozwiązania, to poproś o wzorcowe rozwiązanie.
25 gru 21:55
Eta:
25 gru 21:59