wielomiany
xxxy: Rozważamy wielomian W(x)=(p2+1)x2 +2(p2+p)x + p2+2p−1
wyznacz wszystkie wartosci parametru p dla ktorych w(x) ma dwa pierwiastki x1 i x2 spelniajace
warunek
x1<1<x2
25 gru 17:35
zzz: Δ
25 gru 17:37
xxxy: Δ=(2p−2)2
pierwiastek z delty mam 2p−2
wyliczyłam miejsca zerowe ale podstawiajac do nierownosci wychodzi mi sprzecznosc
25 gru 17:40
tx:

1) a=p
2+1>0 parabola skierowana do góry
2) Δ>0 istnieją dwa różne pierwiastki
3) f(1)<0
sytuacja jak na rysunku.
25 gru 17:54
Jack: Δ = (2p2 + 2p)2 − 4(p2+1)(p2+2p−1)
po uproszczeniu
Δ = 4(p2−2p+1)
czyli
Δ = 4(p−1)2
25 gru 17:56
wmboczek: Kolejność x
1 i x
2
?
Jeden z pierw to −2 a drugi >1
26 gru 09:00
Kacper:
Wystarczy warunek f(1)<0.
26 gru 09:02