Dowolny logarytm
Dragomint: Hejka hej. Bylby mi ktos w stanie powiedziec, czy jest jakis konkretny sposob na obliczanie
dowolnego logarytmu? Np mam tutaj zadania, stwierdzenia, ktory logarytm nalezy do przedzialu
liczbowego (1,2) i mam tutaj 2 logarytmy, ktorych konkretne zblizenie chociazby liczbowe jest
dla mnie dosyc trudne.
log22 23 i log37 36 , na oko widac, ze log22 23 bedzie troche powyzej 1 ale mniej
niz 2, ale chodzi mi tutaj o sam fakt wyliczenia tego.
25 gru 13:04
===:
| | 23 | | 23 | |
log2223=log22(22* |
| )=log2222+log22 |
| =1+... |
| | 22 | | 22 | |
25 gru 13:26
AS: Skorzystaj z wzoru na obliczenie logarytmu o dowolnej podstawie
W tym przypadku
| | log(23) | |
log22(23) = |
| |
| | log(22) | |
gdzie logarytmy z prawej strony są logarytmami
o podstawie 10.
25 gru 13:29
Dragomint: Tzn wiem jakby to wykazac, ze to jest wiecej niz 1, ale chodzi mi o to, czy jest sposob
policzenia tego dokladnie, co do liczb po przecinku

? Ogolnie czy jest mozliwosc o to mi
chodzi, zeby dokladnie policzyc tak jak kalkulator tam do np 10 liczby po przecinku?
25 gru 13:39
Eta:
| | log23 | | 1,3617278 | |
log2223= |
| = |
| ≈ 1,01438086635 |
| | log22 | | 1,3424226 | |
25 gru 13:45
Eta:
| | log36 | | 1,5563025 | |
log3736= |
| = |
| ≈0,99241220054 |
| | log37 | | 1,5682017 | |
25 gru 13:48
Dragomint: No ok, dziekuje

, ale nadal problem pozostaje u mnie ten sam xD, nie wiem jak mam policzyc
Log36 bez uzycia tablic czy suwaka logarytmicznego? I oczywiscie bez kalkulatora
25 gru 13:52
5-latek: W tym czasie to jest wariactwo żeby z czegos nie skorzystać .
No ale skoro nie chcesz to ze szkoły sredniej wiemy ze
log2≈0,301
log3≈0,478
te wartości powinieneś znac na pamięć
log6= log(2*3)= log2+log3 ≈ 0,301+0,478≈0,799
log36=log6
2= 2log6= 2*0,799≈1,558
Nie jest to tak dokładnie jak w tablicach i np. jak napisala
Eta 
Pozdrawiam
25 gru 14:20
tx:
log22 23 i log37 36 ,
log22(22}<log22(23}⇔1<log22(23)∊(1,∞)
log37(36)<log37(37)=1⇔log37(36)<1
25 gru 16:32
tx:
log37(1)<log37(36)<log37(37}⇔
0<log37(36)<1
25 gru 16:50