Ekstrema i monotoniczność
Jolanta: Proszę o sprawdzenie:
Znajdź ekstrema i przedziały monotoniczności podanych funkcji:
a)y=x2/x−2
b)y=xe(−x)
c)y=x2logx
d)y=x√4−x2
e)y=logx/x
a)y`=x2−4x/x2−4x+4
M0:x=0 v x=4
f(x) rosnąca: x∊(−∞;0)u(4;∞)
f(x) malejąca: x∊(0;4)/2
max A(0,0)
max B(4,8)
cdn.
25 gru 12:45
Jolanta: b)y=xe(−x)
y`=e(−x) * (1−x)
m0: x=1
f(x)r:(−∞;1)
f(x)m:(1;∞)
max A(1,e(−1) )
25 gru 12:48
Jolanta: c)x2logx
y`=2xlogx+x
m0: x=−1/2
f(x)r: x∊(0;∞)
f(x)m: brak
brak min/max
25 gru 12:51
Jolanta: d)x{4−x2}
y`={4−x2}−x2/{4−x2}
m0:+/− {2}
f(x)r x∊(−2;{−2})u({2};2)
f(x) x∊({−2};{2})
Max A: ({−2};{2}) oraz (2;0)
Min B: (−2;0) oraz ({2};{2})
25 gru 12:55
Jolanta: e)logx/x
y`=1−logx/x2
m0: x=1
f(x)r x∊(1;∞)
f(x)m x∊(0;1)
25 gru 12:58
Jolanta: Sprawdzi ktoś?
25 gru 12:58
Jerzy:
e) złe miejsce zerowe pochodnej
25 gru 14:12
Jerzy:
no i przede wszystkim źle policzona pochodna
25 gru 14:18
Jolanta: Całe życie w kłamstwie

logx≠lnx Ok robię jeszcze raz

e)lnx/x
y`=1−lnx/x
2
m0: x=e
f(x)r x∊(1;
∞)
f(x)m x∊(0;e)
25 gru 14:36
Jolanta: f(x)r x∊(e;∞)
25 gru 14:37
5-latek: logx ma w podstawie 10
lnx ma w podstwie e .
Ty cale zycie w kłamstwie ,a ja cale zycie z wariatami w pracy
25 gru 14:41
Jerzy:
popraw monotoniczność ( w e jest maksimum )
25 gru 14:45
Jolanta: @5−latek: Z wariatami zawsze fajnie

Ok dzięki za pomoc.
25 gru 14:51