połowiczny rozpad
few: Masa pierwiasta pozostała z każdego grama pierwiastka po x okresach połowicznego rozpadu wyraża
się wzorem y=(12)x. Czas połowicznego rozpadu kobaltu wynosi 5 lat. Wyznacz ile co
najmniej gramów kobaltu włożono do specjalnego pojemnika 20 lat temu, jeśli dziś w pojemniku
jest 14 gramów kobaltu.
25 gru 09:29
few: Pomoże ktos?
25 gru 11:53
zzz: z każdym rokiem jest tego pierwiastka o 50% mniej.
czas połowicznego rozpadu wynosi 5lat. Tutaj jest mowa o 20 latach czyli były 4 połowiczne
rozpady
25 gru 12:38
zzz: 20 lat temu włożono minimum 112g kobaltu
25 gru 12:42
+-:
zzz

25 gru 13:59
few: nie rozumiem wyniku, jak to wyszlo?
25 gru 15:01
tx:
T=5
14*16=m
0
m
0=224g
Możesz to sprawdzić "na piechotę".
224g to po 5 latach 112
112g to po 5 latach 56
56 g to po następnych 5 latach 28
28 g to po następnych 5 latach 14
25 gru 15:57
zzz: tx masz rację, obliczyłem po 3 upływach.
Czyli moj wynik jeszcze po jednym rozpadzie czyli 224.
25 gru 17:27