trygonometria:
few: kąt α jest kątem ostrym oraz tgα=3. Oblicz wartość wyrażenia:
| sin3α+cos2αsinα−√3cosα | |
| |
| cosα+√3sinα | |
25 gru 09:26
Saizou :

skoro α jest kątem ostrym to (patrz rysunek)
podstaw i oblicz
25 gru 09:50
Jack: Albo...
| sin α(sin2α + cos2 α)−√3cosα | |
| = |
| cos α+ √3sin α | |
= {sin α −
√3 cos α}{cos α +
√3 sinα}
| | sin α | |
Skoro tg α = 3 to |
| = 3 |
| | cos α | |
Czyli sin α = 3 cos α
Podstawiasz za sin te 3 cos...
25 gru 11:21
Jack: Albo...
| sin α(sin2α + cos2 α)−√3cosα | |
| = |
| cos α+ √3sin α | |
= {sin α −
√3 cos α}{cos α +
√3 sinα}
| | sin α | |
Skoro tg α = 3 to |
| = 3 |
| | cos α | |
Czyli sin α = 3 cos α
Podstawiasz za sin te 3 cos...
25 gru 11:21
Jack: | sin α − √3 cos α | |
| |
| cos α + √3 sinα | |
Przepraszam jesli sie dwa razy wkleilo...
Mi wyszlo
25 gru 11:25
naciz: Dzieki. Tez tak podatawialem ale wyszło cos innego. Jeszcze raz to ogarne.
25 gru 11:52