matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiąż równanie:
few:
1−q
6
=28 ; gdzie q≠1
1−q
3
25 gru 09:20
5-latek:
1−q
6
=28 (mnoze obie strony przez 1−q
3
1−q
3
1−q
6
= 28−28q
3
−q
6
+28q
3
−27=0 (mnoze przez (−1) q
6
−28q
3
+27=0 q
3
=t t
2
−28t+27=0 (dalej ty
25 gru 09:29
few:
dzięki, nie wiedziałem właśnie jak to rozpisać
25 gru 09:29
tx:
1−q
6
=(1−q
3
)*(1+q
3
)
1−q
6
=28
1−q
3
(1−q
3
)*(1+q
3
)
=28
1−q
3
1+q
3
=28 q
3
=27 q=3
25 gru 15:25