matematykaszkolna.pl
całka hipopopotam: ma ktos pomysl na taka całke (5cos3x − 6cos2x +7cosx)dx i (3cos3x + cos2x − 2cosx)sinx dx
25 gru 09:18
hipopopotam: ok juz zauwazylem cos3x = cos2x * cosx = (1−sin2x)*cosx dx t = sinx dt = cosx dx
25 gru 09:38
Saizou : skorzystaj z liniowości całki a) ∫5cos3x−6cos2x+7cosx dx= 5∫cos3x dx−6∫cos2x dx+7∫cosx dx=... ∫cos3x dx= [sinx=t→cosx dx=dt ] =∫cos2x*cosxdx=∫(1−sin2x)*cosx dx=∫1−t2 dt=
 1 1 
t−

t3=sinx−

sin3x
 3 3 
[u=cosx v'=cosx] ∫cos2x dx=∫cosx*cosx dx= [u'=−sinx v=sinx ] = sinxcosx+∫sin2x dx=sinxcosx+∫1−cos2x dx= =sinxcosx+∫dx−∫cos2x dx jak popatrzymy na początek i koniec to mamy tam wyrażenia ∫cos2x dx, przerzucamy ją na jedną stronę i uzyskujemy 2∫cos2x dx=sinxcosx+x
 1 1 
∫cos2x dx =

sinxcosx +

x
 2 2 
zatem nasz wynik to
 1 1 1 
...=5(sinx−

sin3x)+6(

sinxcosx +

x)+7sinx+C
 3 2 2 
25 gru 09:47
hipopopotam: dziekuje za wysilek
25 gru 09:54
Saizou : a drugą analogicznie, podstaw cosx=t
25 gru 10:01
Jerzy: W pierwszej prosciej wylaczyc cosx
25 gru 10:46
hipopopotam: slaby jestem z funkcji trygonometrycznych nie potrafie sprawdzic wyniku po policzeniu pochodnej z tego wychodzi 5cosx − 5sin2xcosx + 3cos2x − 3sin2x +3 + 7cosx
25 gru 11:25
Jerzy: Ja się pomyliłem,a wynik jest dobry. W obliczonej pochodnej zamień sin2x na 1 − cos2x i po przekształceniach otrzymasz funkcję podcałkową
25 gru 12:21
Jerzy: b) po podstawieniu: cosx = t masz : −3∫t3dt − ∫t2dt + 2∫tdt
25 gru 12:28