całka
hipopopotam: ma ktos pomysl na taka całke
(5cos3x − 6cos2x +7cosx)dx
i
(3cos3x + cos2x − 2cosx)sinx dx
25 gru 09:18
hipopopotam: ok juz zauwazylem
cos3x = cos2x * cosx = (1−sin2x)*cosx dx
t = sinx
dt = cosx dx
25 gru 09:38
Saizou : skorzystaj z liniowości całki
a)
∫5cos
3x−6cos
2x+7cosx dx=
5∫cos
3x dx−6∫cos
2x dx+7∫cosx dx=...
∫cos
3x dx= [sinx=t→cosx dx=dt ] =∫cos
2x*cosxdx=∫(1−sin
2x)*cosx dx=∫1−t
2 dt=
[u=cosx v'=cosx]
∫cos
2x dx=∫cosx*cosx dx= [u'=−sinx v=sinx ] = sinxcosx+∫sin
2x dx=sinxcosx+∫1−cos
2x dx=
=sinxcosx+∫dx−∫cos
2x dx jak popatrzymy na początek i koniec to mamy tam wyrażenia ∫cos
2x dx,
przerzucamy ją na jedną stronę i uzyskujemy
2∫cos
2x dx=sinxcosx+x
| | 1 | | 1 | |
∫cos2x dx = |
| sinxcosx + |
| x |
| | 2 | | 2 | |
zatem nasz wynik to
| | 1 | | 1 | | 1 | |
...=5(sinx− |
| sin3x)+6( |
| sinxcosx + |
| x)+7sinx+C |
| | 3 | | 2 | | 2 | |
25 gru 09:47
hipopopotam: dziekuje za wysilek
25 gru 09:54
Saizou :
a drugą analogicznie, podstaw cosx=t
25 gru 10:01
Jerzy:
W pierwszej prosciej wylaczyc cosx
25 gru 10:46
hipopopotam: slaby jestem z funkcji trygonometrycznych
nie potrafie sprawdzic wyniku
po policzeniu pochodnej z tego
wychodzi
5cosx − 5sin2xcosx + 3cos2x − 3sin2x +3 + 7cosx
25 gru 11:25
Jerzy:
Ja się pomyliłem,a wynik jest dobry. W obliczonej pochodnej zamień sin2x na 1 − cos2x
i po przekształceniach otrzymasz funkcję podcałkową
25 gru 12:21
Jerzy:
b) po podstawieniu: cosx = t masz : −3∫t3dt − ∫t2dt + 2∫tdt
25 gru 12:28