Równanie stycznej do wykresu
Jolanta: Znajdź równanie stycznej do wykresu funkcji:
y=(ex−1)/(ex+1)
w punkcie (0,f(0)).
Zaczęłam to robić tak:
1.Obliczyłam pochodną y. y`= 2ex/(ex+1)2
2.f`(0)=1/2
3. I tutaj mam problem: doszłam do czegoś takiego: y=1/2x+b i skąd to b?
24 gru 14:10
Jerzy:
styczna przechodzi przez punkt (0,f(0))
24 gru 14:12
zombi: | | 1 | |
Mamy styczną postaci y = |
| x+b i wiemy, że przechodzi przez punkt (0,f(0)), czyli |
| | 2 | |
| | 1 | |
f(0) = |
| *0 + b ⇔ b = f(0) |
| | 2 | |
24 gru 14:13
Jolanta: a to f(0)=0?
Czyli równanie ma postać: y=1/2x?
24 gru 14:15
Jerzy:
tak
24 gru 14:16
Jolanta: ok dziękuję
24 gru 14:17
Jolanta: Mogę tutaj prosić o sprawdzenie?
Polecenie to samo, a dane: y=(tgx)2 P(π/4, π/4)
1.Pochodna y. y`=2tgx/(cosx)2
2.x0=π/4
3.y0=f(π/4)=1
4.f`(x0)=4
5.y−1=4(x−π/4) ⇒ Ostatecznie równanie ma postać: y=4(x−π/4)+1
Czy tak?
24 gru 14:30
Jerzy:
24 gru 14:33