Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla którego równanie
giorgioarmani: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla którego równanie
20152x−6*2015x+m2−8m=0
ma dokładnie jedno rozwiązanie.
Są dwa warunki. Pierwszy to:
Δ =0
t0>0
A drugi to:
Δ >0
t1 * t2 ≤ 0
t1 + t2 ≠ 0
Skąd się wziął taki drugi warunek a dokładnie to t1 + t2 ≠ 0 ?
24 gru 13:55
Jerzy:
jest niepotrzebny ... dla : Δ > 0 muszą być przeciwnych znaków ( t1*t2 < 0 )
24 gru 14:04
===:
a skąd te założenia?
24 gru 14:04
giorgioarmani: z nauczycielem rozwiaywalismy to i takie musialybyc napisane zalozenia bo inaczej punkty za to
odliczał
24 gru 14:06
===:
... trochę nie tak chyba

dla Δ>0 może też być jeden dodatni a drugi równy 0
24 gru 14:07
Jerzy:
to niech Ci wyjaśni , po co warunek: t1 + t2 ≠ 0
24 gru 14:07
Kacper:
To niech się nauczyciel doszkoli
24 gru 14:08
===:
... i "Belfer" ma rację
24 gru 14:09
giorgioarmani: no właśnie pamietam że mówił coś ale zapomniałem a wtedy wiedziałem...

a jeśli Δ>0 to są 2 rozwiązania − czyli moze być jeden równy 0 a drugi dodatni wiec musi byc
warunek t
1*t
2 ≤ 0 ale potrzeba jeszcze jednego warunku bo znów może być pierwiastek
równy 0 a drugi ujemny i co wtedy?
24 gru 14:11
Kacper:
W ogóle 2 warunek jest zły, bo "przepuszcza" wiele niepasujących rozwiązań.
Mam nadzieje, że to tylko "jednorazowy" błąd nauczyciela.
24 gru 14:47
===:
... chyba jednak Belfer "zakiwał się" ...
Drugi warunek
to: Δ>0 i x1x2≤0 jako, że xw=3 więc jeden z pierwiastków jest dodatni (większy od 3)
24 gru 14:48