twierdzenie Bolzana
Aneta: Witam,
Mogę liczyć na jakąś pomoc? Mam problem z tym zdaniem:
Korzystając z twierdzenie Bolzana o wartościach pośrednich dla funkcji ciągłych uzasadnij, że
równanie:
a)x
5+x+1=0
ma dokładnie jeden pierwiastek;
b)
e
x=1+x+x
2
ma dodatni pierwiastek;
Pozdrawiam
24 gru 13:28
Jerzy:
f(1) = 3
f(−1) = −1
f(1)(f(−1) < 0 .. zatem istnieje miejsce zerowe w przedziale [−1,1]
f')x) = 5x4 + 1 > 0 ⇒ funkcja rosnie w całej dziedzinie ... wniosek ?
24 gru 13:37
Aneta: f jest ciągła na R, bo jest elementarna
f jest ściśle rosnąca na R , bo x
5, x są ściśle rosnące na R, a 1 jest funkcją stała.
f(−2)<0
f(0)=1, 1>0
wniosek:
istnieje jedno rozw: x0∊R, tż:f(x0)=0
x=x0 jest jedynym rozw.
dzięki!

A b?
24 gru 13:43
henrys: g(x)=ex−1−x−x2
g(1)=e−3<0
g(3)=e3−13>0
24 gru 13:56
Jerzy:
f(x) = 1 + x + x2 − ex
f(1) = 1 + 1 + 1 − e = 3 − e >0
f(2) = 1 + 2 + 4 − e2 = 6 − e2 < 0
funkcja posiada pierwiastek w [1,2]
24 gru 14:00
Aneta: Dziękuję bardzo!
Wesołych świąt

A.
24 gru 14:01