Rozwiąż równanie
Michał18 : Witam mam problem z rozwiązywaniem tego typy równości
x3 + x − 2 = 0
Potrafi ktoś wyjaśnić jak się za to zabrać? Pozdrawiam wesołych świat
24 gru 12:57
ICSP: Podstaw x = 1 i zauważ, ze funkcja jest rosnaća.
24 gru 12:58
Dawid Kwiatkowski: Zauważ, że jednym z rozwiązań jest x=1. Następnie podziel przez x−1. Otrzymasz równanie
kwadratowe i wystarczy deltą sprawdzić kolejne rozwiązania
24 gru 13:00
Jack: (x−1)(x2+x+2) = 0
24 gru 13:05
Jack:
24 gru 13:05
Jerzy:
idź za wskazówką ICSP , a nie szablonem
24 gru 13:06
Michał18 : Jak mam to podzielić, nie wychodzi

x
2 − x
x
3 + 0x
2 + x − 2 : x − 1
−x
3 − x
2
−x
2 + x
x
2 − x
0 − 2
Reszta −2 jak to zapisać? Nie mam pojęcia
24 gru 13:12
Jack: Schematem hornera jest duzo szybciej...
A tak to tam masz blad bo powinenes miec
+ x2 w pierwszej linijce w dzieleniu...
− x3 + x2
24 gru 13:24
Jerzy:
−x3 + x2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x2 + x
− x2 + x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2x − 2
−2x + 2
24 gru 13:25
ICSP: x3 + x − 2 = 0
x3 − 1 + x − 1 = 0
(x − 1)(x2 + x + 1) + (x−1) = 0
(x−1)(x2 + x + 2) = 0
x = 1
24 gru 13:25
Jack: Zapisujesz
x2 +x + 2
24 gru 13:26
Jack: Na taki przykład jest naprawdę wiele sposobów...wg mnie najszybszy jest albo horner, albo
metoda grupowania czyli to co zrobił ICSP
24 gru 13:28
Michał18 : Wyjaśnione, bardzo dziękuje wszystkim za pomoc
24 gru 14:07