Proszę o pomoc, pilne, ciągi
pomocy: Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym an=n2/n+1 Wykaż ze (a2, a3, 243/64) jest ciągiem
geometrycznym
15 gru 18:54
Godzio:
Ciąg geometrycznu −> a
32 = a
2 * U{243}[64}
15 gru 18:57
Polak149: | | 16 | |
Może jestem ułomny, ale a |
| (nasze a4 według podanego wzoru) za cholerę nie da |
| | 5 | |
Dziękuję, dobranoc.
29 mar 23:43
Godzio: | 243 | |
| to nie jest 4 wyraz ciągu  , Tamten ciąg jest zupełnie innym ciągiem  |
| 64 | |
29 mar 23:44
Karrr: ale dzieląc a3 przez a2 otrzymamy q=27/16, więc dzieląc a4 przez a3 i równując do naszego q,
czyli 27/16 otrzymamy równanie 16a4 = 27*9/4
16a4 = 243/4 /*4
64a4 = 243/:64
a4 = 243/64
Czyli jest to czwarty wyraz ciągu
9 wrz 18:28