Calki prosze o podpowiedz
Alvaro: ∫cos x /(1− cos x) dx tutaj mi wyszlo − ln |cos x − 1| ale niewiem czy dobrze
∫arc sin x dx
∫1/[1−(sin x)4] dx
Prosze o podpowiedz jak zaczac
24 gru 12:25
Jerzy:
policz pochodną, to zobaszysz
24 gru 12:27
Jerzy:
2) przez części
| | 1 | | 1 | |
3) = ∫ |
| dx = ∫ |
| dx |
| | (1 − sin2x)(1 + sin2x) | | cos2x(1 + sin2x) | |
... i podstawienie: t = tgx
24 gru 12:32
Jerzy:
| | 1 − cosx + 1 | | 1 | |
1) = − ∫ |
| dx = − ∫dx − ∫ |
| dx .. i podstawienie uniwersaalne |
| | 1 − cosx | | 1 −cosx | |
24 gru 12:39
Jerzy:
| | 1 − cosx − 1 | |
popraw licznik: = −∫ |
| dx |
| | 1 − cosx | |
24 gru 12:41
ICSP: a bez podstawienia uniwersalnego ?
24 gru 12:51
Jerzy:
pewnie też się da ... pokaż
24 gru 12:52
ICSP: przemnożyć przez (1 + cosx) oraz rozbić na dwie całki.
24 gru 12:56
ICSP: | | x | |
ewentualnie tożsamość : 1 − cosx = 2sin2 |
| . |
| | 2 | |
24 gru 12:57
Jerzy:
rzeczywiście mniej liczenia
24 gru 12:59
Alvaro: Ta 3 całke rozbilem na dwa ulamki i nie umiem sie pozbyc 1/1+sin2 x tak zeby podstawic za dt =
1/cos2 x
24 gru 15:16
24 gru 15:41