Pomocy!
Krzyś : | | π | |
2sinx+2cosx=tgx+1 x≠ |
| +kπ k∊C |
| | 2 | |
2sinx−tgx+2cosx−1=0
| | sinx | |
2sinx− |
| +2cosx−1=0 |
| | cosx | |
2sinxcosx+2cos
2x−sinx−cosx0=0
2cosx(sinx+cosx)−1(sinx+cosx)=0
Czy dobrze to rozwiązałem?
24 gru 12:20
Jack: | | 1 | |
Cos x = |
| lub sinx+ cos x =0 |
| | 2 | |
Dlaczego ten wariant wykluczyles
24 gru 12:23
ICSP: a co z wyrażeniem sinx + cosx ?
24 gru 12:23
Krzyś : Myślałem że to się skraca czy coś
24 gru 12:25
Jack: Heh

Skraca sie tylko to co masz zalozenie ze nie nalezy do dziedziny
24 gru 12:27
Jack: Sin x + cos x = 0
Zalozenie : cos x ≠ 0
Wiec dzielimy przez cos x
tg x + 1 = 0
tg x = − 1
x =....
24 gru 12:29
Krzyś : Ok, dzięki!
24 gru 12:32