Pomocy!
Krzyś : | cosx | | 1−sinx | |
| + |
| =4 sinx≠1 cosx≠0 |
| 1−sinx | | cosx | |
| cos2x−2sinx+sin2x+1 | |
| =4 |
| cosx−sinxcosx | |
−1(−1+sinx)−2cosx(−1+sinx)=0
−2cosx=1
| | π | |
x=− |
| +kπ⇒ mam wrażenie że tu jest błąd |
| | 3 | |
Pofatygowałby się ktoś i mi to sprawdził ?
24 gru 11:49
ax:
... sprawdź jeszcze raz znaki bo nakręciłeś "jak koń pod górę"
24 gru 11:58
Jack: Co tu sie stalo w tym mianowniku?
| Cos2 x + (1 − sin x )2 | |
| = 4 |
| cos x (1−sin x) | |
24 gru 11:59
Jack: A nie... Sory jest git
Ale nie czaje skad masz potem −1(...
24 gru 12:01
ax:
... bo miota się jak ...
24 gru 12:02
Jack: Mi wyszlo
1 − sin x = 2 cos x(1 − sin x)
Moge poedzielic chyba przez 1 − sin x bo takie zalozenie...
Wiec
2 cos x = 1
24 gru 12:04
ax:
| cos2x+1−2sinx+sin2x | |
| =4 |
| cosx(1−sinx) | |
1=2cosx
24 gru 12:07
Jack: No dokladnie...kolega cos namieszal
24 gru 12:09
Krzyś : Masz racje Jack

przekombinowałem trochę
24 gru 12:09
Krzyś : Dzięki za pomoc
24 gru 12:09