Całki
aron4: Nie mogę sobie poradzić z tymi dużymi potęgami, może ktoś pomoże?
a) ∫(1)/(x8+x6) dx
b) ∫(x2)/(x6+x3+4) dx
24 gru 11:47
Jerzy:
nie ma rady .. .musisz rozkładać na ułamki proste
24 gru 11:58
Jerzy:
| | 1 | | 1 | |
b) podstaw : x3 = t , 3x2dx = dt i masz całkę: |
| ∫ |
| dt |
| | 3 | | t2 + t + 4 | |
24 gru 12:03
aron4: Że niby z 8 niewiadomymi w pierwszym przypadku i z 6 w drugim tylko się da?
24 gru 12:04
aron4: aaa no tak w drugim przypadku się rzeczywiście da przez podstawienie, robię ciągiem całki
wymierne i zupełnie zapomniałem o podstawieniu
24 gru 12:08
ICSP: w drugim masz już całkę elementarną. W pierwszym:
| 1 | | x6 + 1 − x6 | |
| = |
| = |
| x6(x2 + 1) | | x6(x2 + 1) | |
| (x2 + 1)(x4 − x2 + 1) − x6 | |
| = |
| x6(x2 + 1) | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| − |
| + |
| − |
| |
| | x2 | | x4 | | x6 | | x2 + 1 | |
Z tej postaci już nie powinieneś mieć problemów z policzeniem całki.
24 gru 12:12
Jerzy:
Witaj
ICSP 
... po rozkładzie dostałby to samo

Wesołych Świąt
24 gru 12:16
aron4: o kurczę, wielkie dzięki, dalej już sobie poradzę. Wesołych
24 gru 12:17
ICSP: Witaj J. Jaki rozkład byś zaproponował ?
24 gru 12:20
Jerzy:
za dużo pisania
24 gru 12:22
ICSP:
24 gru 12:24