parzystokrotność
matematyk: x4−5x2+4>0
rozwiązanie:
t=x2
t2−5t+4>0
Δ=25−16=9
pierwiastekΔ=3
t=1
t=4
z tego
x=−1 x=1 x=−2 x=2
czy to są pierwiastki parzystokrotne? czy nieparzystokrotne?
wytłumaczy ktos o co chodzi z ta parzystokrotnością, jesli oblicza sie z delty

?
24 gru 09:09
sushi_gg6397228:
co to jest liczba parzysta, nieparzysta ?
24 gru 09:17
matematyk: jeśli jest cos w nawiasie to patrzymy na potege przy nawiasie czy jest parzysty, czy
nieparzysty −
to rozumiem.
chodzi mi tylko o sytuacje gdy liczymy z delty, na co wtedy patrzymy

?
24 gru 09:19
sushi_gg6397228:
trzeba zapisac w postaci iloczynowej
Δ=0 sugeruje podwójny pierwiastek i zapis y=a(x−x0)2
24 gru 09:22
matematyk: a Δ>0?
24 gru 09:31
Jerzy:
dwa różne pierwiastki
24 gru 10:12
Jack: Wyszly Ci 4 pierwiastki...
Postac iloczynowa:
y = 1(x+2)(x+1)(x−1)(x−2)
24 gru 10:32
informatyk: a jak doprowadzić od x4−5x2+4>0
do tej postaci:
y=1(x+2)(x+1)(x−1)(x−2)
24 gru 11:42
Jerzy:
przecież masz miejsca zerowe
24 gru 11:43
informatyk: tak Jerzy, ale chodzi mi o fakt zrozumienia krok po kroku tego działania
24 gru 11:56
Jerzy:
postać iloczynowa wielomianu: W(x) = a(x −x1)(x − x2)* ....(x − xn),
gdzie: x1,x2,...xn to jego miejsca zerowe
24 gru 12:00