pochodna
Nabzdyczony: Oblicz obwód największego trapezu równoramiennego:
−krótsza podstawa− 10 cm
−ramię− 5 cm
Licze z pochodnej i ni uja chce wyjść
23 gru 23:46
Jack:

Obwód = 10 + 10+ 10+ 2x = 30+2x
nie ma jakichs innych danych? ;
23 gru 23:49
Jack:

x = 5 sin α
Obwod max = 30 + 2x = 30 + 10 sin α
Obwod max gdy sin alfa dazy do 1
wiec
Obwod max = 30 + 10 * 1 =30 + 10 = 40...
23 gru 23:59
henrys: nie ma takiego największego trapezu
24 gru 00:11
Jack: jak to ; d
24 gru 00:22
henrys: no co to znaczy największy trapez?
trapez o największym polu czy obwodzie rozumiem, ale największy trapez?
24 gru 00:33
Jack: Chyba chodzi o największym obwodzie
24 gru 00:40
henrys: nie chodzi, tylko napisz poprawną treść zadania
24 gru 00:44
Jack: Ja? Xd
24 gru 00:45
henrys: a sorry, myślałem, że jesteś autorem
24 gru 00:46
Jack: Ja tylko.moge sie domyslac co autor mial na mysli...
24 gru 00:47
henrys: 
jak nabzdyczony to może sobie daruj
24 gru 00:48
Kacper:
Szkoda czasu, dopóki autor ne poda treści zadania.
24 gru 08:24