nierówność
ktoś cos: Rozwiąż nierówność:
−x3+x2+x−1≥0
23 gru 21:36
5-latek: −3x+2x+x−1≥0
−1≥0 (sprzeczność
23 gru 21:39
Mila:
−x3+x2+x−1≥0
−x2*(x−1)+(x−1)≥0
(x−1)*(1−x2)≥0
(x−1)*(1−x)*(1+x)≥0
Rozwiązuj dalej sam.
23 gru 21:48
ktoś cos: coś to nie tak jak piszesz
23 gru 21:48
ktoś cos: do Mila: dzięki
23 gru 21:49
5-latek: Dobry wieczor
Milu 
Pozdrawiam serdecznie .
Kolego /koleżanko jaki zapis taka odpowiedz .
Pewnie ze się domyslilem ze tak ma być jak napisala
Mila .
Jednak chcąc dostać dobra odpowiedz należy zapisac to prawidłowo .
23 gru 21:52
Jack: −x3 + x2 + x − 1 ≥ 0
x2(−x + 1) − 1(−x+1) ≥ 0
(x2 − 1)(−x+1) ≥ 0
(x−1)(x+1)(1− x) ≥0
kurcze...za pozno zauwazylem ...ehh
23 gru 21:53
ktoś cos:
x≥1
x≤1
x≥−1
jak bedzie wyglądał wykresik?
23 gru 21:54
5-latek:

zielony to x=−1
czerwony to x=1
23 gru 21:56
Jack:

(x−1)(x+1)(1−x) ≥ 0
−1(x−1)
2(x+1) ≥ 0
23 gru 21:59
Jack: czyli x ∊ ( − ∞ ; − 1 >
23 gru 22:00
5-latek: A tu chodzi o wężyk
23 gru 22:01
Mila:

Witam
5−latku 
cd.
(x−1)*(1−x)*(1+x)≥0⇔
(x−1)*(−1)*(x−1)*(x+1)≥0 /*(−1)⇔
(x−1)
2*(x+1)≤0
x=1 pierwiastek podwójny, x=−1 pierwiastek pojedynczy
x∊(−
∞,−1>∪{1}
23 gru 22:03
Jack: oj malolatku : D
naprawde Ci sie nie chce... xd
23 gru 22:03
Jack: @Mila
ajaja, prawda, jedynka tez pasuje, hehe ; D
23 gru 22:04
matematyk:
(1−x)*(1+x)
(−1)*(x−1)*(x+1)
jakim sposobem?
mógłby ktos to rozwinac
23 gru 22:17
Jack: jak masz
(1−x) * (1+x)
wyciągasz z pierwszego nawiasu minus jeden
−1 (−1+x)*(1+x)
podczas wyciągania po prostu znaki zmieniasz bo patrz, jak masz
−1(−1+x) to jak to wymnożysz, to otrzymujesz (1−x) , czyż nie ?
23 gru 22:19
Mila:
Najlepiej będzie, gdy rozwiążesz tak:
−x3+x2+x−1≥0 /*(−1)
x3−x2−x+1≤0
x2(x−1)−(x−1)≤0
(x−1)*(x2−1)≤0
(x−1)*(x−1)*(x+1)≤0
(x−1)2*(x+1)≤0
Jednak postaraj się zrozumieć, to co napisał Jack 22:19.
(1−x)=−(x−1)
23 gru 23:14