Katy i przekatne rombu
...: Punkty A, B, C, D sa kolejnymi wierzcholkami rombu, ktorego bok ma dlugosc 5. Wiedzac, ze
iloczyn skalarny wektorow AB i AC ma wartosc 32, oblicz dlugosci przekatnych i katy rombu.
Ok czyli ze AC o AB = 32
|AC| * |AB| * cos α = 32
|AC| * 5 cos α = 32
co dalej
23 gru 21:04
Jack:

|AB| * |AC| * cos alfa = 32
23 gru 21:08
...: No tak wiem juz to napisalem
23 gru 21:11
...: Ale co dalej ?
23 gru 21:13
Jack: | | 1 | |
Pole rombu = a * b * sin 2 α = |
| * d1 * d2 |
| | 2 | |
P = a * b* sin 2 α = 25 * sin 2 α = 50 * sin α * cos α
| | 1 | |
P = |
| * d1 * d2 , gdzie d1 = |AC| i d2 = |DB| |
| | 2 | |
czyli
tam jest kat prosty wiec
sin alfa = ...
cos alfa = ...
23 gru 21:14
Jack: To co napisalem wyzej czesciowo ma sens...xD
najbardziej chcemy cosinus alfa
bo
a Ty wiesz, że
|AC| * 5 cos alfa = 32
to podstaw cos alfa...
23 gru 21:18
Jack: otrzymujesz, ze |AC| = 8... i to jest jedna przekatna...
druga mozesz na kilka sposobow obliczyc
np.
| | 4 | | 3 | |
Pole = 50 * sin α * cos α = 50 * |
| * |
| = 24 |
| | 5 | | 5 | |
| | 1 | |
oraz pole = |
| * |AC| * |DB| |
| | 2 | |
|DB| = ...
23 gru 21:22
...: No nie wiem jak to wyliczyc
23 gru 21:25
...: ignoruj to co napisalem o 21:25
23 gru 21:26
...: | | 1 | | |AC| | |
wytlumaczysz jak dostales ze cos α = |
| * |
| |
| | 2 | | 5 | |
23 gru 21:28
...: Potem juz bez problemu
23 gru 21:30
Jack: dobra, to olej wszystko to co napisalem
wiesz, ze przekatne w rombie przecinaja sie pod katem prostym, jak nie wiesz − to tak jest

cosinus alfa...no mam nadzieje ze wiesz co to jest
| | 1/2*|AC| | | |AC| | |
w tym wypadku : cos α = |
| = |
| |
| | 5 | | 10 | |
wiesz, że |AC| * 5
cos α = 32 (bo sam to napisałeś)
czyli
|AC|
2 = 64
|AC| = 8 lub |AC| = − 8 <−−−ten wariant odrzucamy bo dlugosc boku musi byc wieksza od zera.
skoro mamy ze |AC| = 8
to obliczamy teraz z pola...
wzory na pole rombu
| | 1 | |
P = |
| * pierwsza przekatna * druga przekatna |
| | 2 | |
Pole mozna tez obliczyc :
P = a * b * sinus kąta między nimi, gdzie a i b to boki
skoro to jest romb to a = b = 5
czyli P = 5 * 5 * sin (2 alfa)
sin 2 alfa = 2 sinus alfa cosinus alfa (to powinienes znac...albo poznasz dopiero)
czyli P = 50 sin α * cosα
23 gru 21:30
...: | | 1/2*|AC| | |
No dobra Ok wszystko rozumiem oprocz tego cos α = |
| |
| | 5 | |
23 gru 21:32
Jack:

cosinus alfa − blizsza przyprostokatna do przeciwprostokatnej
23 gru 21:33
...: A nie juz wiem dziex
23 gru 21:33
...: jak bede jescze cos chcial to powiem
23 gru 21:34
Jack: spk...
23 gru 21:34