studia - zadanie z logiki
Magda : Witam, mam problem z takim zadankiem.
Opisz klasy abstrakcji przekroju dowolnej rodziny relacji równoważności na zbiorze X

Wydaje mi się, że może jedną z takich klas abstrakcji moze być np. [x]={x} jako że relacja
równości zachodzi zawsze gdy zachodzi relacja równoważności, bo jest ona zwrotna, dobrze
myślę?
23 gru 19:58
Magda : Ponawiam pytanie
23 gru 22:33
sushi_gg6397228:
najpierw podaj przykład relacji równoważności
co do klas abstracji to np:
mamy zbiór liczb naturalnych i dzielimy go na reszty z dzielenia przez 3
A= {0,3,6,9,12,15,...}= 3N
B= {1,4,7,10,...} =3N+1
C={2,5,8,11,...} =3N+2
mamy 3 klasy abstrakcji i np [3]=[6]=[21]; ta sama klasa abstracji ale inny reprezentant
[4]= [13] druga klasa
====================================
podział klasy na chłopców i dziewczynki
[Tomek]=[Paweł] inny reprezentant
[Kasia]= [Basia]
24 gru 08:27