Pomocy!
Krzyś : Rozwiąż równanie 2sinx+
√3tgx=0
Ktoś mógłby mi to wytłumaczyć?
23 gru 17:57
sushi_gg6397228:
a samemu nic a nic ?
23 gru 18:01
Krzyś : Tzn. nie wiem jak sie uporać z tym pierwiastkiem
23 gru 18:03
sushi_gg6397228:
a co zrobiles wczesniej, zapisz swoje obliczenia/przekształcenia
23 gru 18:04
Jack: | | sin x | |
2 sin x + √3 * |
| = 0 |
| | cos x | |
(założenia ... )
| | sin x | |
2 sin x + √3 * |
| = 0 / * cos x |
| | cos x | |
2 sinx cosx +
√3*sin x = 0
sin x(2 cos x +
√3) = 0 / : (2 cos x +
√3)
sin x = 0
x = ...
Chociaz nie wiem czy tak mozna... ; D
23 gru 18:08
Krzyś :
... ale to chyba zły kierunek
23 gru 18:08
23 gru 18:09
sushi_gg6397228:
a*b= 0 <=> a= 0 lub b= 0
23 gru 18:09
Krzyś : Dzięki Jack
23 gru 18:09
Jack: prawda, sushi...
czyli albo :
sin x = 0 albo (2 cos x + √3) = 0...
23 gru 18:09
Jack: Reszta juz prosta...
23 gru 18:10