matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pomocy
Krzyś :
Oblicz sinus najmniejszego kąta trójkąta o bokach: a=8 b=10 c=12 Mógłby mi to ktoś fachowo wytłumaczyć?
23 gru 16:59
Godzio:
a + b + c
p =
= 15
2
P =
√
p(p − a)(p − b)(p − c)
=
√
15 * 7 * 5 * 3
= 15
√
7
(wzór Herona na pole trójkąta) Korzystam jeszcze ze wzoru z sinusem kąta i przyrównuje wyniki.
1
√
6
P =
bcsinα = 15
√
7
⇒ 60sinα = 15
√
7
⇒ sinα =
2
4
23 gru 17:09
Kacper:
23 gru 17:16
Godzio:
√
7
sinα =
oczywiście
4
23 gru 17:19