prawdopodobienstwo
lolololo: Dane są zbiory M={−1,0,1,2} i T={−4,−3,1,2,3,4). Losujemy kolejno liczbę ze zbioru M, a
następnie liczbę ze zbioru T i zapisujemy współrzędne punktu S=(|m|,|t|), gdzie m jest
pierwszą z wylosowanych liczb, a t drugą z wylosowanych liczb. Oblicz prawdopodobieństwo
zdarzenia, polegajacego na tym, że punkt S należy do prostej o równaniu y=x+3 lub do prostej o
równaniu y=−x+3
23 gru 16:20
Saizou :
Ω={ (1,4)(1,3)(1,1)(1,2)
(0,4)(0,3)(0,1)(0,2)
(2,4)(2,3)(2,1)(2,2) }
A={ (1,4)(1,2)
(0,3)(2,1)}
23 gru 16:49
wmboczek: |Ω|=4*6=24
y=x+3
0,−3/3 oraz −1/1,−4/4 2+4=6
y=−x+3
0,−3/3 i −1/1,2 i 2,1 2+1=3
P=9/24
24 gru 11:46
few: To jaki wynik powinien być? Nie ogarniam tego prawdopodobieństwa. Które rozwiązanie jest dobre?
25 gru 11:56
tx:
Wynik wmboczek jest prawidłowy.
Najlepiej będzie, jeśli zrobisz tabelkę.
25 gru 18:07
few: a czemu przy rownaniu y=−x+3 sa 3 mozliwosci?
25 gru 20:14
wmboczek: bo da się 3 punkty wybrać. Ale ten pierwszy już jest uwzględniony
25 gru 21:03