prawdopodobienstwo
lolololo: W Wycieczce zagranicznej uczestniczyło 50 turystów. 45 z nich zna język angielski, 17 zna język
niemiecki, a dwóch turystów nie zna żadnego z tych dwóch języków. Prawdopodobieństwo, że
losowo wybrany turysta zna zarówno język niemiecki, jak i angielski jest równe ...........
23 gru 15:27
Kacper:

Poligloci
23 gru 16:01
lolololo: mógłbyś wytłumaczyć czemu tak?
23 gru 16:21
zeesp: liczba turystów=50
liczba turystów znających angielski=45
liczba turystów znających niemiecki=17
liczba turystów nie znających żadnego języka (z tych dwóch podanych) =2
Wniosek:
48 osób mówi co najmniej po angielsku lub niemiecku
Jeżeli odejmiemy liczbę osób mówiących po niemiecku (17) to mamy, że 48−17=31 osób mówi po
angielsku (tylko)
Jeżeli odejmiemy liczbę osb mówiących po angielsku (45) to mamy 48−45=3 osób mówiących tylko po
niemiecku
czyli:
2 osoby nie mówią ani po ang ani po niemiecku
31 osób mówi tylko po angielsku
3 osoby mówią tylko po niemiecku
Zatem 48−(31+3)=14 osób mówi zarówno po ang jak i po niemiecku
23 gru 16:48
few: dziękuję bardzo
25 gru 09:31
few: jeszcze mam uwagę, gdyż nie ma takiej odpowiedzi, w podanych możliwych.
| 14 | | 7 | | 15 | | 17 | |
| lub |
| lub |
| lub |
| |
| 31 | | 25 | | 48 | | 50 | |
25 gru 20:16
Eta:
Jak to nie ma?
A wiesz,że:
25 gru 20:32
few: hahahah, okej, dzięki
25 gru 20:45
Eta:
25 gru 20:46
Eta:
A jak będzie wśród propozycji odp : 0,28
To będzie dobra ta odpowiedź ? czy też nie?
25 gru 20:48