Styczna
Xyz: Wyznacz pole trójkąta ograniczonego styczną do paraboli y=4−x
2 w punkcie Xo=1 i osiami układu
współrzędnych.
Wspolczynnik kierunkowej stycznej to y'=−2, zatem rownanie stycznej to y=−2x+b. I co teraz
dalej trzeba zrobic
23 gru 13:42
Qulka: policzyć punkty przecięcia tej stycznej z osiami
23 gru 13:43
Qulka:
23 gru 13:44
Xyz: Oki dziekuje
23 gru 13:44
Qulka: a jak nie masz jeszcze b to podstawić współrzędne punktu styczności czyli x=1 i y=3
23 gru 13:45
Qulka: Pole = 6,25
23 gru 13:46
Xyz: Ale jak to zrobic?
23 gru 13:46
Qulka: które?
23 gru 13:46
Xyz: A okej to juz rozumiem, dzieki wielkie jeszcze raz
23 gru 13:46
Jerzy:
na tym poziomie , to raczej za pomocą całki oznaczonej
23 gru 13:49
Qulka: za pomocą całki toby kazali policzyć od razu pole pod krzywą. Prostuje się linie dopóki nie
znają całek
23 gru 15:43
piotr1973: styczna to y=−2x+5
dla x=0 y=5
dla x=5/2 y=0
Pole= 5*(5/2)/2=25/4
23 gru 15:57