Kąty α i β są kątami ostrymi. Spełniony jest warunek sin2α −
cosβ = 0.
3
Oblicz wartość wyrażenia sin2α * sinβ − cos2α * cosβ.
23 gru 12:48
Kacper:
23 gru 12:50
nacix: pomocy
23 gru 13:28
Kacper:
Własne pomysły?
23 gru 14:05
zeesp:
1
1
czyli wiemy, że sin2α=
cosβ oraz cos2α=1−sin2α=1−
cosβ
3
3
no i podstawimy do
sin2αsinβ−cos2αcosβ
1
1
=
cosβsinβ−(1−
cosβ)cosβ
3
3
1
1
=
cosβsinβ−cosβ+
cos2β
3
3
tak sobie patrze na wykres takiego wyrażenia..to moze ono przyjmować różne wartości...
więc nie wiem czy coś nie pomyliłeś..(założenia lepiej nie wykorzystamy juz)