Kat pomiedzy wektorami
...: Wyznacz kat miedzy niezerowymi wektorami u i v, majac dane: |u| = 1 i |v| = 2 oraz (u+v)(u−2v)
=
√2−7.
Wiem ze wzor na kat miedzy wektorami jest nastepujacy :
| | u o v | | u o v | |
cos α = |
| , czyli ze cos α = |
| |
| | |u| * |v| | | 2 | |
Co dalej
23 gru 12:00
Kacper:
Masz drugą informację,wykorzystaj ją.
23 gru 12:34
...: No mam (u+v)(u−2v) = √2−7
Jesli u = [a,b] i v = [c,d] no to [a+c,b+d]*[a−2c,b−2d] = √2−7, i co dalej?
23 gru 13:09
Jerzy:
(u+v)(u−2v) = u2 − uov −2v2 = 1 − uov − 8 = − 7 − uov = √2 − 7 ⇔ uov = √2
23 gru 13:12
Jerzy:
sorry ... uov = − √2
23 gru 13:13
abel: a masz gdzieś w poleceniu, że te wektory są w przestrzeni dwuwymiarowej? wymnóż (u+v)(u−2v) i
powstawiaj to co możesz
23 gru 13:13
Jerzy:
| | √2 | |
już jest po zabawie... .cosα = − |
| |
| | 2 | |
23 gru 13:15
...: No dziekuje bardzo za pomoc
23 gru 13:21
...: I wesolych swiat
23 gru 13:24