Dla jakich parametrów m okregi mają jeden pkt wspólny
Jarex: Dany jest okrąg O1 o rownaniu (x−3)2+y2=36 oraz okrąg O2 o rownaniu x2+(y−m)2=m2. Dla
jakich wartości parametru m okregi O1 i O2 mają dokładnie jeden punkt wspólny? Dla
znalezionych wartości parametru m wyznacz rownanie prostej przechodzącej przez środki tych
okręgów. Czy ktoś potwierdzi moje wyniki? m=−9/4 lub m=9/4 y=3/4x −9/4 lub y=−3/4x +9/4. Z
góry dziękuję.
23 gru 11:38
Kacper:
Słyszałeś o takim programie jak geogebra?
23 gru 11:40
Jerzy:
| | 9 | |
sprawdziłem dla : m = |
| ... i się zgadza |
| | 4 | |
23 gru 12:04
Jarex: Nie, nie słyszałem. A co to takiego?
23 gru 12:04
23 gru 12:08
Jerzy:
ostatni wpis nieaktualny
23 gru 12:08
Jerzy:
proste też masz dobrze
23 gru 12:11
Jarex: Dwa przypadki wynikają chyba z faktu ze okregi mogą być styczne wewnętrznie lub zewnętrznie,
ale nie jestem na 100% pewien czy zrobiłem wszystko dobrze.
23 gru 12:14
Jerzy:
W obydwu wypadkach są styczne wewnętrznie . Nie sprawdzałem tego licząc od poczatku,
tylko podstawiłem twój wynik pod warunek styczności ... i się zgadza
23 gru 12:18